szerző:
hvg.hu

A több mint egymillió migráns jót tett a német gazdaságnak, mert felgyorsította a növekedést, miközben tovább csökkent a munkanélküliség.

Marcel Fratzscher, a berlini Gazdaságkutató igazgatója korábban úgy nyilatkozott a párizsi Le Monde-nak, hogy a migránsok 0,3% -kal járultak hozzá a gazdaság növekedéséhez 2016-ban. Később ez az érték évi 0,7% lehet. Ez nagyon sok, ha figyelembe vesszük, hogy a német gazdaság növekedési üteme évi 2% körül van. Miért ilyen kedvező hatása a migránsok beáramlásának, melyet oly sokan bírálnak Németországban?

A német állam közkiadásai jelentős mértékben megemelkedtek  és ez fellendítette a gazdaságot, mert az építőipar sok megrendelést kapott és a belső fogyasztás növekedett. Az állam kiadásai meghaladták a 20 milliárd eurót. Az egykori NDK-nak nyújtott jelentős pénzügyi segítség óta nem volt ilyen jelentős emelkedés a közkiadásokban, Németországban.

Nem rontja ez a költségvetés egyensúlyát?

Nem, a költségvetés többlettel zárt Európa legerősebb gazdaságában. Minden szép lenne Merkel kancellár gazdasági mérlegében, hiszen a növekedéssel párhuzamosan rekord mélységbe süllyedt a munkanélküliség. Az európai statisztikai hivatal szerint tavaly csak 3,9%-os volt a munkanélküliség Németországban, és ez rekord az Európai Unióban. A migránsok tehát nem vették el a hazaiak munkáját.

A szociális kép azért nem ennyire rózsás, és erre számít, az Alternative für Deutschland. A szegények száma ugyanis rohamtempóban nőtt Németországban. Az átlagjövedelem 60%-a alatt élőket tekintik szegénynek Németországban, ahol a számuk megkétszereződött Angela Merkel kancellársága idején. A munkanélküliséget ugyanis úgy sikerült csökkenteni, hogy sok új „mini job” jött létre, ami a gyakorlatban rosszul fizetett és bizonytalan állásokat jelent-írja a párizsi Le Figaro.

Van még egy fájó pont Merkel gazdasági mérlegében, és ez az önkormányzatok és a tartományok  eladósodása. Ez jelentős részben összefügg a migráns problémával, hiszen a legnagyobb terhet a tartományok és az önkormányzatok viselik a bevándorlókkal kapcsolatban. A gazdag tartományokkal nincs gond (Bajorország vagy Baden-Würtemberg). A volt NDK tartományait - itt van Merkel választási körzete is- kisegíti az állam. De mi van a legnépesebb tartománnyal, Észak Rajna Vesztfáliával? Komoly pénzügyi gondokkal küzdenek, és ezekkel Berlinnek is foglalkoznia kell a választások után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!