szerző:
hvg.hu

Új módszerrel szeretné a Versenyképességi Tanács a sárga csekkektől a banki átutalások felé terelni az embereket.

A mostaninál sokkal több embernek kellene az elektronikus fizetést választania – jelezte a Versenyképességi Tanács. A Világgazdaság arról írt: a kormány és az MNB úgy számol, hogy a készpénz előállítása és tartása évi 500 milliárd forintba kerül, de ezen évente 150 milliárd forintot lehetne spórolni, ha az európai átlagot elérné a készpénzkímélő fizetési módok aránya.

A közüzemi számlák kevesebb, mint 39 százalékát fizették ki elektronikus módon tavaly, míg a nyugat-európai arány 70 százalékos. A szakértők szerint a legnagyobb gondot a sárga csekk védelme jelenti: a legtöbben azt hiszik, hogy ez a fajta befizetés ingyenes, miközben az valójában a szolgáltatónak minimum 166 forint költség, ami közel száz forinttal drágább a csoportos beszedés díjánál. Csakhogy ha a szolgáltató az elektronikus befizetés felé próbálná terelni az ügyfeleit, akkor rájuk kellene terhelni az átutalás költségeit, mert azt a törvény szerint nem vállalhatják át attól, aki a pénzt utalja.

A Versenyképességi Tanács ezért azt kéri: a szolgáltatók ismertethessék el a díjképletükben az átutalások, vagy a csoportos beszedések díját is, ebből pedig adhassanak díjkedvezményt az elektronikusan fizető ügyfeleknek.