szerző:
hvg.hu

Új módszerrel szeretné a Versenyképességi Tanács a sárga csekkektől a banki átutalások felé terelni az embereket.

A mostaninál sokkal több embernek kellene az elektronikus fizetést választania – jelezte a Versenyképességi Tanács. A Világgazdaság arról írt: a kormány és az MNB úgy számol, hogy a készpénz előállítása és tartása évi 500 milliárd forintba kerül, de ezen évente 150 milliárd forintot lehetne spórolni, ha az európai átlagot elérné a készpénzkímélő fizetési módok aránya.

A közüzemi számlák kevesebb, mint 39 százalékát fizették ki elektronikus módon tavaly, míg a nyugat-európai arány 70 százalékos. A szakértők szerint a legnagyobb gondot a sárga csekk védelme jelenti: a legtöbben azt hiszik, hogy ez a fajta befizetés ingyenes, miközben az valójában a szolgáltatónak minimum 166 forint költség, ami közel száz forinttal drágább a csoportos beszedés díjánál. Csakhogy ha a szolgáltató az elektronikus befizetés felé próbálná terelni az ügyfeleit, akkor rájuk kellene terhelni az átutalás költségeit, mert azt a törvény szerint nem vállalhatják át attól, aki a pénzt utalja.

A Versenyképességi Tanács ezért azt kéri: a szolgáltatók ismertethessék el a díjképletükben az átutalások, vagy a csoportos beszedések díját is, ebből pedig adhassanak díjkedvezményt az elektronikusan fizető ügyfeleknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!