szerző:
hvg.hu

Az európai gyártóknak sokkal szigorúbb előírásokat kell teljesíteniük.

Rendkívül olcsó, Perdix márkájú csirkemáj került több magyar áruházlánc üzleteibe, a Brazíliából származó termékeknek azonban nem csak az ára gyanús – írja a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozott Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója, aki szerint az Auchan és a Tesco üzleteiben kapható termékekkel más gond is van: amíg Európában jellemzően a levegő áramoltatásával hűtik a húst, a braziloknál alacsony hőmérsékletű vízbe mártják, ebben Európában nem megengedett vegyszerek gátolják meg a baktériumok elszaporodását.

©

A relatív olcsóságra az is magyarázat, hogy nálunk sokkal szigorúbbak az állategészségügyi és állatjóléti előírások is, ezeknek a betartása további plusz költségeket ró a tenyésztőkre. „Ezekben az országokban a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek” – mondta Csorbai Attila, aki nem tud arról, hogy bármilyen élelmiszer-biztonsági probléma felmerült volna a termékekkel kapcsolatban. Az utóbbi időben azonban sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, holland, német kikötőkből Brazíliába – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!