szerző:
hvg.hu

Richard H. Thaler a viselkedési közgazdaságtan terén elért eredményeiért kapta a díjat. A kutató korábban Selena Gomeznek, néhány hete pedig a HVG-nek magyarázta el elmélete lényegét.

Richard H. Thaler kapta az idén a közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be hétfőn.

Thaler, aki a chicagói egyetem viselkedéstudományi és közgazdaságtani professzora a viselkedési közgazdaságtan terén elért eredményeiért kapta a díjat. Thaler, aki arra törekszik, hogy elméleteit a laikusok számára is érthető formában adja át, olyan beszédes fogalmakat hozott be a közgazdasági elméletbe, mint a viselkedésbeli torzítások, a birtoklási hatás, az önuralom vagy a költségek mentális nyilvántartása. Titulálták „lélekgazdásznak”, volt része szakmai vesszőfutásban, míg a szakma élvonalába emelkedett. 2015-ben az Amerikai Közgazdasági Egyesület elnökévé választották.

Thaler nemrég azzal is feltűnt, hogy a 2008-as pénzügyi válság előzményeit taglaló, A nagy dobás című játékfilmben egy kaszinó blackjackasztalánál Selena Gomez popdívának magyarázta a krízis kialakulásáért felelőssé tett eszközök, a CDO-k működésében rejlő kockázatokat.

Az amerikai közgazdász itt azt az elméletét fejti ki népszerű formában, hogy a válság hátterében a "rendbontó viselkedés" állt. Az erről szóló sikerkönyvét Rendbontók címmel magyarul a HVG adta ki 2016-ban. Egy vele készült interjúnkat pedig itt olvashatják:

Rendbontások állnak a világválság és a Brexit mögött

HVG: Ön feltűnik a 2008-as pénzügyi válság előzményeit taglaló, A nagy dobás című játékfilmben. Egy kaszinó blackjackasztalánál Selena Gomez popdívával elmagyarázzák, hogyan működnek a CDO-k, az egyesített hitelkötelezettség elnevezésű értékpapírok: azok az eszközök, amelyeknek nagy szerepük volt a másodlagos jelzálogpiaci krízis kirobbanásában. Hogyan szánta rá magát erre? Richard h.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!