szerző:
hvg.hu

A regionális csok bevezetésével, az igénylések egyszerűsítésével is lehetne ösztönözni a lakásvásárlást tervező ügyfeleket – így összegezte tapasztalatait az egyik pénzintézet.

Az ügyfelek jelentős része az eljárások bonyolultságára panaszkodik, ezen Rajna Gábor, a K&H értékesítési igazgatója szerint érdemes volna változtatni. Az előző hónapokban felvetődött, hogy regionálisan eltérő feltételrendszert dolgozna ki a kormány. Rajna úgy látja, ha ez megvalósulna, akkor bizonyára többen vágnának a támogatott lakásvásárlásba.

A K&H Banknál a csok-támogatások igénylésének összege elérte a 6,4 milliárd forintot az első hét hónapban. Ez 2300 igénylést jelent, a támogatások átlagos összege 2,8 millió forint.  A csok mellé 14,6 milliárd forintértékben igényeltek hitelt, az ügyfelek 77 százaléka használt lakást vásárolt. Az új lakást vásárló fiatalok száma még mindig alacsony, Rajna szerint óriási a támogatás különbsége az 1-2 és a három gyermeket vállalóknak járó összeg között. Ha ez csökkenne, akkor a kevesebb gyermeket vállalók is könnyebben juthatnának hitelhez, így lakáshoz is.