szerző:
hvg.hu

Új korszak kezdődik a bécsi villamosközlekedésben, ha forgalomba állítják az új szerelvényeket. Az első Bombardier Flexity már majdnem készen van, az utasok valószínűleg jövő év végén szállhatnak fel először ilyen villamosra.

©

A bécsi közlekedési vállalat Facebook-oldalán közzétették az első fotókat az első új villamosról. A Bombardier donaustadti gyárában fényképezték le a szerelvényt, amelyen az utolsó simításokat végzik a hírek szerint.

Az első Flexityket jövő végén szeretnék forgalomba állítani. A villamosok gyártásáról szóló szerződésben összesen 156 jármű szerepel, de ebből egyelőre 119-et gyártanak le biztosan, a fennmaradó villamosok megrendelése attól függ, hogyan bővítik majd a bécsi villamoshálózatot.

A Wiener Linien befektetésének végösszege elérheti 562 millió eurót. Az új flotta növekedésével párhuzamosan folyamatosan vonják majd ki a forgalomból a régi, nem alacsonypadlós villamosokat Bécsben.

Az új villamosok előnyei között említik egyebek mellett azt, hogy teljesen hosszban akadálymentesek, a visszapillantó tükrök helyett már kamerákkal figyelik az ajtók záródását, a vezetőfülke teljes mértékben digitalizált és érintőképernyővel felszerelt. Az utastér a korábbi járművekhez képest tágasabb, világosabb, több hely jut a kerekesszékeseknek, babakocsival közlekedőknek, kamerákat is felszerelnek.

Az utastájékoztatásra is odafigyelnek: összesen hat kijelzőt helyeznek el az utastérben, hogy mindenki jól láthassa a szükséges információkat. A villamosok klimatizáltak, ugyanakkor az energiafelhasználásuk sokkal hatékonyabb a régi járművekhez képest.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!