szerző:
hvg.hu

Árversenyre kényszerítené az onkológiai szereket gyártó cégeket az egészségbiztosító. A betegek a túlélési esélyeik súlyos csorbításától rettegnek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) utóbbi napokban közzétett gyógyszerbeszerzési felhívása alapján "kipontozódnak” olyan onkológiai, hematológiai és autoimmun betegségek kezelésére szolgáló szerek, amelyek eddig szerepeltek az orvosok terápiaválasztási lehetőségei között. Kettő vagy három hasonló terápiás javallat esetén alkalmazható szer helyett csak egy – a legkedvezőbb árú – marad „választható”. Ezzel pedig sokaktól elvehetik a gyógyulás esélyét – aggódnak a betegek érdekvédelmi szervezetei.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) és betegszervezetek is protestáltak, a NEAK viszont úgy véli, ha olyan területen is árversenyre kényszeríti a gyártókat, ahol eddig ez nem volt szokás, az olcsóbbá váló beszerzés révén a mostaninál több beteg juthat speciális, úgynevezett biológiai terápiához. Ráadásul a már megkezdett kezelések folytatásához változatlan módon beszerzik a szóban forgó 35-féle gyógyszer mindegyikét.

A vita az onkológiai szerek elkülönítetten nyilvántartott körét érinti. Ezeket a NEAK szerzi be és osztja el az ország harminc onkológiai központja között. Az ilyen szerek vásárlására fordítható pénzkeret évről évre emelkedik, és ez jövőre is így lesz – legalábbis így tudja a kormányzati ígéret birtokában az egészségbiztosítási alapkezelő.

Annyi bizonyos, hogy az erre fordított összeg 2010 és 2016 között megduplázódott – tavaly 21,9 milliárd forint volt. Az idei büdzsé azonban már eltűnt az avatatlan bámészkodók szeme elől: egyszerűen beolvasztották a „gyógyszertámogatás céltartalékai” címkét viselő, 66 milliárd forintos rubrikába, a továbbiakban követhetetlenné téve a köz számára a pénz felhasználását.

Az onkológiai készítmények beszerzéséről és finanszírozásáról, illetve arról, hogy a változtatás a betegek hány százalékát érintené, a friss HVG hetilapban olvashat!

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!