szerző:
hvg.hu

Such György 2006-tól 2010-ig volt a Magyar Rádió elnöke, a közszférában szokatlan menedzseri szerződéssel. Ahogy javult a rádió helyzete, úgy nőtt a fizetése, és egy idő után a rádió kuratóriuma már nem volt hajlandó fizetni neki.

Megállapodással végződött az a per, amit Such György volt rádióelnök indított elmaradt sikerdíja miatt. Összesen bruttó 117, nettó 80 millió forint kap, ami a járulékokkal együtt összesen 142 millióba kerül a Közszolgálati Közalapítványnak – értesült az Index.

Such György rádiós szerződése szerint a bruttó 1,8 milliós fizetése nem fix volt: a tényleges összeg attól függött, hogyan sikerül teljesíteni a rádió üzleti tervét, így akár csökkenhetett is. Elnöksége alatt azonban az addig masszívan veszteséges rádió gazdaságilag stabilizálódott, sőt, nyereségessé vált.

A belső átalakításokat, tömeges elbocsátásokat és a műsorok tucatjainak megszüntetését sokan úgy értékelték, hogy azokat elsősorban a minél nagyobb prémium motiválta. Mások viszont úgy vélték: végre valaki hozzányúlt a korszerűtlen műsorpolitikájú, bekövesedett intézményhez.

Ahogy a rádió helyzete stabilizálódott, úgy nőtt Such György fizetése: 2009 elején 4,3, júliusban már 9,4 millió járt neki. A rádió kuratóriuma azonban ezt már nem volt hajlandó kifizetni.

Such pert indított, 175 milliót követelt és az elmaradt kamatokat. A Kúria először azt mondta ki jogerősen, hogy érvényes volt a szerződés, tehát jár neki a sikerdíj. A jogos követelés mértéke egy másik per tárgya volt, és ez a per zárult most le a megállapodással, amit szerdán hagyott jóvá a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma.

A megállapodás értelmében a perköltségeket Suchnak kell állnia, de az összegről senki sem nyilatkozhat.

Az Indexnek Such György a titoktartási pontra hivatkozva nem akart konkrétumokat elárulni, de nem cáfolta az összegre vonatkozó információt.

Such György 2012 óta az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!