szerző:
hvg.hu

Tüntető juhászok lepték el Lyon főterét. És nem csak ők, hanem a magukkal terelt nyájak is. A demonstrációval az új francia kormány ötéves farkasterve ellen tiltakoztak.

A XVIII. század végén Franciaországban még 20 ezer farkas élt. De a modernizáció előrehaladtával a fenevadnak tartott ragadozót fokozatosan kiirtották, az 1940-es évek végére gyakorlatilag eltűnt. A zöldmozgalmak a hetvenes-nyolcvanas években kaptak lábra. A kilencvenes évek elején jelentek meg újra vadon élő farkasok a francia Alpokban, Olaszországból vándoroltak át. Aztán lassan, de biztosan, a természetvédő intézkedések hatására nőni kezdett a franciaországi farkaspopuláció. Ez remek hír volt a Párizsban, a tv előtt üldögélő távdrukkoló környezetvédőknek, de lesújtó fejleménynek számított a délkelet-franciaországi hegyvidéki legelőkön nyájakat terelő juhászoknak. Márpedig ez a félnomád állattenyésztés ma is rendkívül fontos üzletág.

A gond az, hogy 2016-ban 10 ezer juh, birka, bárány vagy kecske esett farkastámadás áldozatául. A francia kormány mostantól feltételekhez köti a kártérítést. Csak akkor fizet egy, a farkasok által felfalt állatért, ha a tenyésztő alkalmazta a biztonsági intézkedéseket. Tehát voltak nagytermetű, a farkasokat elriasztó juhászkutyái, éjszaka pedig biztonságosan elkerített területen tartotta a nyájat. Ezekhez a költségekhez az állam 80 százalékban járult hozzá eddig is, és ez így lesz a jövőben is. A tenyésztők mégis elégedetlenek, ezért tüntettek Lyonban.

Szerintük az állami támogatás mai szintje nem elegendő, veszteség éri őket, és számukra csak a nulla kockázat lenne elfogadható. Vagyis: tűnjenek el a farkasok, ki kell lőni mindet. Nicolas Hulot, a Macron-kormány környezetvédelmi és mezőgazdasági csúcsminisztere, aki korábban évtizedeken át népszerű környezetvédő műsorokat gyártott a legnézettebb francia tévécsatornának, most egyensúlyozásra kényszerül. A következő öt évre szóló terv némileg korlátozná a kilőhető farkasok számát azokban a körzetekben, ahol a nyájak fenyegetve vannak. A kormány inkább a farkasok életét nem fenyegető riasztó eszközök alkalmazását preferálja, és ehhez is ad masszív pénzügyi támogatást – írja a Le Figaro.

 Az állattenyésztők azonban nem elégedettek a kormány lépéseivel, ezt jelezte a lyoni tüntetés, jelenleg a tárgyalások szünetelnek a kormány és az állattenyésztői érdekképviseletek között. De valójában mekkora a veszély, mármint a nyájakat és az állattenyésztésből élőket fenyegető farkas veszély? A legutóbbi, hitelesnek tekinthető számlálás alapján Franciaországban 350-400 farkas él szabadon. Tavaly nagyjából 10 ezer birkát, kecskét, juhot ejtettek el, a francia államnak ez 22 millió eurójába (több mint hatmilliárd forint) került. Ekkora volt volt a kártérítésekre, illetve a nyájak védelmére kiutalt állami támogatások összege. Jövő nyárig, a kormány mostani terve szerint maximum 40 farkas lőhető ki a veszélyeztetett zónákban.

 Közben a zöldek is hallatják a hangjukat: szerintük a néhány százas farkaspopuláció léte garancia a francia vidék páratlan biodiverzitásának megőrzésére, a pár ezer elejtett birka elviselhető áldozat ezért. A francia állattenyésztési biznisz milliárdos üzletág, ebbe beleférnek a farkasok – hangoztatják a zöldek, akik nemrég egy híres antiglobalista, amerikai gyorséttermet is ripityára törő, a hagyományos francia ételkultúrát védő aktivista, a legendás bajuszáról is ismert, José Bové személyében komoly ellenfélre találtak. Ő most tüzelne a farkasokra. Ez az attitűd hogyan egyeztethető össze Bové zöld politikai pályakezdésével? Ma már kár firtatni. Ő már oda jutott, hogy bármit támogat, vagy a pokolba kíván, amivel be lehet kerülni a hírekbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!