szerző:
hvg.hu

Nagy sebességű vasút szelheti át pár éven múlva a három balti országot, Észtországot, Lettországot és Litvániát.

Az észt és a lett parlament után a litván is elfogadta a Rail Balticáról szóló megállapodást, ami egy új, 240 kilométer/órás sebességre alkalmas, normálnyomtávú vasútvonal megépítésére vonatkozik – írják a PTinfo Facebook-oldalán. A Rail Baltica hivatalos oldalán is bejelentették, hogy immár mindhárom balti állam rábólintott a megállapodásra, amelynek angol nyelvű szövege itt olvasható.

A 870 kilométer hosszú balti gyorsvasút az észt fővárostól, Tallinntól vezetne Pärnun, Rigán, Panevezysen és Kaunason keresztül, valamint kapna egy oldalágat Kaunas és Vilnius között. A mostani tervek alapján a kivitelezés 2025-re fejeződne be, az üzembe vétel 2026-ra történne meg.

©

A Rail Baltica WikiPedia-oldala szerint a balti gyorsvasút az Európai Unió TEN-T programjának egyik kiemelt projektje. A teljes vonal Varsóból indul, és a balti szakasz után Tallinnból Helsinkiig vezetne, így összesen öt tagállamot – Lengyelországot, Litvániát, Lettországot, Észtországot és Finnországot – érintene.

©

A lengyel határtól Kaunasig tartó 119 kilométeres szakaszt 2015. október 16-án adták át, ezt a részt Ral Baltica I. néven emlegették, 380 millió euróba került. Ezen a szakaszon egyébként egy darabon háromsínes pálya van, ami egyszerre kétféle, 1435 mm és 1520 mm nyomtávolságú.

A folytatásban kétvágányú, villamosított pályát építenének, amelyet tehervonatok is használnának. A személyszállító vonatok kétóránként járnának itt, 240 kilométer/órás sebességgel, és négy óra alatt tennék meg a Tallinntól a lengyel határig tartó utat. A tehervonatok sebessége 120 kilométer/óra lenne. Itthon a felújítások és a megfelelő biztosítóberendezések üzembe helyezése után 160 kilométer/órás sebességet terveznek például a debreceni vasútvonalra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!