szerző:
hvg.hu

Közleményben cáfolta péntek délelőtt a Magyar Telekom, hogy bármilyen piaci előnyt élvezett vagy politikai támogatást kapott volna a 2010-es választások után.

A Magyar Telekom jogi lépéseket tesz a Magyar Nemzet pénteki cikke miatt, amelyben azt írták: a Telekom szűk körű találkozót hozott össze a 2010-es választásokra készülő Fidesz prominenseinek az akkori amerikai elnök, Barack Obama egyik legnagyobb bizalmasával 2009-ben. A társaság megszervezte, illetve egy közvetítőn keresztül kifizette ugyanis David Plouffe tanácsadó budapesti előadását, és ezzel óriási szívességet tehetett a Fidesznek a lap megfogalmazása szerint.

A Magyar Nemzet szerint a Telekom szempontjából problémás volt a konferencia és a szűk körű találkozó megszervezése, mert a vállalatnak szigorú antikorrupciós szabályzata van, ami tiltja, hogy szívességeket tegyenek politikusoknak.

A lapnak a ma már Londonban élő üzletember, Somogyi Péter azt mondta: őt kérték fel, hogy szervezze meg a konferenciát a Kempinski Hotelben, és az azt követő találkozót. 2009 júliusában kapott egy VIP-belépőjegyet Christopher Mattheisentől, a Magyar Telekom vezérigazgatójától a Hungaroring Formula–1-es futamára, és Mattheisen akkor kérte fel, hogy szervezze meg a találkozót, mert a Telekom a szigorú antikorrupciós szabályok miatt ő ezt nem tehette meg – állította Somogyi Péter.

Az üzletember rendezvényszervező cégének a Magyar Telekom volt a legnagyobb partnere, így nem akarta elveszíteni a legfontosabb ügyfelét. A kampányfőnök díja 50 ezer dollár volt, míg az utazási költség további 20 ezer dollárba került. Ezt ő fizette ki, és a Telekom később több megbízási szerződést kötött Somogyi cégével, így kompenzálták a 70 ezer dolláros, akkori árfolyamon 13,3 millió forintos költséget – közölte a lappal.

A Magyar Nemzet megkérdezte a 2009-es konferenciáról a Magyar Telekomot, amely elismerte, hogy ebben az időszakban többször is támogatta a szervező cég számukra releváns rendezvényeit, szakmai szempontok alapján. A cikkben ezután úgy fogalmaznak: nem tudni, hogy ennek a korai szívességnek mennyi köze volt a későbbi jó viszonyhoz. 

Telekom: valótlanságok vannak a cikkben

A Magyar Telekom szerint a Magyar Nemzet titkos megállapodás eredményeként mutatta be azt, hogy David Plouffe az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként 2009. december 1-én egy budapesti konferencián tartott előadást.

Az eseményt a Magyar Telekom az akkor legnagyobb hazai közösségi portál, az IWIW tulajdonosaként szponzorálta. Ez semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, releváns szakmai rendezvényként megfelelt a cég szponzorációs gyakorlatának – fogalmaznak a társaság reakciójában.

Azzal is érvelnek: pont 2010-től érte el a távközlési szektort az a különadó, amelynek eredményeként a Magyar Telekom 2010-től évente csaknem 30 milliárd forint különadót kényszerült fizetni, piaci pozíciójánál fogva az ágazati különadó a legnagyobb mértékben a Telekomot érintette. Teljesen alaptalan tehát az az állítás, hogy a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett, politikai támogatást kapott volna a 2010-es választások után – vélték.

Minden alapot nélkülöz az az állítás is, hogy a Telekom szélessávú fejlesztéseit a kormány 80 milliárd forinttal támogatja – tették hozzá. Itt arra hivatkoztak, hogy a mostani uniós ciklusban a kormány az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban biztosít vissza nem térítendő támogatást a vállalkozásoknak. A Telekom is ilyen úton nyert 11,5 milliárd forintot az elmaradott területeken történő fejlesztéshez. A társaság szerint ezek a számok azt mutatják, hogy a Magyar Telekom átlátható pályázattal, a piaci részesedésénél kisebb mértékű támogatást nyert.

A Telekom egyben azt is cáfolja, hogy a cikkben említett beszélgetés Somogyi Péter és a Magyar Telekom vezérigazgatója között megtörtént volna,  vagy a cég vezérigazgatója bármikor, bármilyen szívességet kért volna Somogyi Pétertől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!