szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még le lehet győzni az Orbán-kormányt, vallja Mellár Tamás, a Fidesz holdudvarának hátat fordító közgazdász. Szerinte pécsi indulása azt mutatja, hogyan lehetne ennek az esélyét megadni.

Az ország gazdaságilag, társadalmilag és politikailag egyaránt olyan időket él, amikor nem lehet elugrani a felelősség elől - ezzel indokolta a Magyar Nemzet kérdésére Mellár Tamás miért fogadta el a képviselő-jelöltséget a 2018-as választásokon Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) vezetőjének felkérésére. Sorsfordító kérdések dőlnek el a következő években, és nem lenne jó, ha az Orbán-kormány maradna, mert rossz irányba viszi az országot, és itt az Európai Unió és a paksi bővítést említette elsőként.

Hogy lehetnek-e esélyei a pécsi egyéni körzetben? Mellár emlékeztet: az elmúlt években annyi párt és civil szervezet biztosított már a támogatásáról, hogy

azt gondoltam, próbára teszem őket. Független jelöltként, széles körű támogatással reális lehetőség van a fideszes jelölt legyőzésére.

Mellár azért nem az LMP színeiben indult, amelynek közgazdasági tanácsadója, mert elfogadhatatlan számára, hogy senkivel ne akarjanak megegyezni. Reméli, hogy ez meg fog változni. A Moma konzervatív pártként határozza meg magát, és ezzel illik az értékrendjéhez, ettől még független jelöltnek tekinti magát. Bokros Lajossal eddig csak kétszer beszélt életében, és mindössze a demokrácia alapértékeihez kapcsolódó kérdésekben értenek egyet.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke már támogatásáról biztosított. Remélem, hogy az MSZP és a DK, sőt a Jobbik is támogatni fog, még ha utóbbi párttal nagyon sok mindenben nem értek is egyet.

Az indulásom azért lehet fontos, mert ezzel próbálok mintát adni a pártoknak

- mondta Mellár. Azt szeretné, ahol van hozzá hasonló független személy, ott mögé sorakoznának fel a pártok.

Mellár azt is elmondta, hogy a Fidesz holdudvartól maga távolodott el, mint ahogy a Századvégtől is önként jött el. Nincs benne sem sértettség, sem hatalomvágy. A legszívesebben nem politizálnék, hanem olyan könyvet írnék, amire a szakma odafigyel - mondja. És képviselőjelöltsége ellenére sem akar kormányfő vagy miniszter lenni.

A kormányváltásnak még mindig van realitása. Ahogy a gazdaságban, úgy a politikában sem lehet lineárisan leírni a történéseket. Ha így lenne, az volna a kérdés, lesz-e kétharmada a Fidesznek. Ám gyors és radikális változások még mindig jöhetnek

- mondja Mellár. Elképzelhetőnek tartja, hogy a társadalom kényszeríti ki a teljes ellenzéki összefogást.

Mellár Tamás a Magyar Nemzet kérdésére elmondta véleményét az ellenzéki kormányfő-jelöltekről, Botka bukásáról és a magyar gazdaság(politika) helyzetéről. Az interjút itt olvashatja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!