szerző:
hvg.hu

Alig van kézfertőtlenítő a kórházakban, pedig sokan halhatnak meg kórházi fertőzésben. Fiatal orvosok (RESZASZ) akcióztak is emiatt, most kiderült, hogy akár önálló finanszírozást kaphat az infekciókontroll – írja a Medicalonline.

Az internetes szaklap a NEVES Betegbiztonsági Fórumon elhangzottakból idézve írta, hogy módszertani levelek készülnek a kórházi ellátással összefüggő műtéti sebfertőzések, pneumónia, véráramfertőzés és húgyúti fertőzések megelőzésére. Antmann Katalin, az SE Kórházhigiénés Osztályának főorvosa szerint a helyzetértékelést követően a járó- és fekvőbeteg-ellátók számára is készül antibiotikum stewardship és képzési módszertan is.

Mindehhez Belicza Éva azt is hozzátette, a tervek között szerepel, hogy az IC tevékenységet kiemelik a HBCS-ből, és mindent, ami ehhez kapcsolódik – pl. kézhigiénés vagy sterilizáláshoz szükséges eszközök stb. – önállóan finanszíroz majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), egyidejűleg ellenőrizve is, hogy ezt a keretet megfelelően használják-e fel az intézmények.

Dénes Tamás, a RESZASZ elnöke is tud a tervezett projektről, de nem avatták be az egyébként a katasztrofális helyzetre felhívó szervezetet a részletekbe. Csak annyit tudnak, hogy lesz pénz a kézfertőtlenítőkre is.

Időközben megtudtuk, hogy a projekt már meg is kezdődött a nyár végén. Már februárban megjelent az uniós pályázat, ez indult el pár hete, ennek egy része a kézfertőtlenítés megoldása az egészségügyi intézményekben. Azt is megtudtuk, hogy a projekt során egy olyan szemlélet teremtenének meg, amelynek segítségével a dolgozók felismerik a veszélyforrásokat a tevékenységek végzése során és javaslatokat fogalmaznak meg kivédésükre. Ebben a programban a kézhigiéné, az antimikróbás szerek helyes alkalmazására is kidolgoznak módszereket. Csak azt nem sikerült egyelőre kideríteni, hogy mikor lesznek kézfertőtlenítők a kórházakban. Talán jut azokra is a program 11 milliárd forintos keretéből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!