szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Túl sok az utas és a vonat, ezért nem gyorsult a közlekedés a MÁV vezérigazgatója szerint.

Keszthelyre 18, Tapolcára 35, Pécsre 15 perccel lassabban jutnak el a vonatok idén, mint 1991-ben, és ez csak néhány rossz példa a sok közül. Vannak olyan vonalak is, ahol a menetidő gyakorlatilag nem változott a Monarchia ideje óta – Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója most a Figyelőnek adott interjújában magyarázta el, szerinte ennek mi az oka. A fő magyarázata az: több az utas és több a vonat.

A MÁV-vezér szerint

rengeteg az olyan lassító tényező, amely a Monarchia idején még nem állt fenn.

Ilyen lassító tényezőnek nevezte például azt, hogy több az utas, ezért több időt vesznek igénybe a le- és felszállások. De az is lassítja szerinte a közlekedést, hogy már napi 2900 vonatot közlekedtetnek, így többször kell a vonatoknak megvárniuk egymást. Azt is hozzátette: száz éve még kevesebb állomás volt két város között, ahol meg kellett állni.

Dávid Ilona arról is beszélt az interjúban: a MÁV-csoport adósságállománya az év végére várhatóan 54 milliárd forintra csökken. Azt ígérte, a fejlesztéseikben leginkább a budapesti agglomerációra fognak koncentrálni, mivel az utasok fele onnan érkezik.