szerző:
hvg.hu

A Városligetben található Vakok Kertje elkerített marad, egyedi kártyás rendszerrel végzik majd a beléptetést. Az alapstruktúra marad, de mindent felújítanak. Egy akadálymentes épületet is felhúznak, benne mellékhelyiséggel.

Nemsokára elindul a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, ennek részeként jövő márciusra teljesen felújítják a Vakok Kertjét, ami Magyarország első, kifejezetten vakok és gyengénlátók pihenését szolgáló, csaknem egyhektáros parkrészlete – ígéri a Városliget Zrt.

A Vakok Kertjét 1972-ben alakították ki, nem messze onnan található a Vakok Állami Intézete.

A felújított kert is elkerített lesz, és továbbra is vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, amely a mostaninál biztonságosabb és kényelmesebb hozzáférést biztosít majd a látogatóknak – ígérik.

A kert alapstruktúrája megmarad, de a speciálisan burkolt sugár irányú utakat és körutakat újjáépítik, valamint egy új parki sétányt is kialakítanak. A támfalakat, korlátokat, a növényzetet, csobogókat, vízmedencéket, játszófelületeket és a pergolát is felújítják. A támfalakhoz Braille-feliratokat is tartalmazó korlátot telepítenek.

©
©

A régi faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épületet húznak fel, benne mellékhelyiségekkel. Beépített szekrények is lesznek a kertben használatos játszóeszközök, kisebb szerszámok tárolásához.

A játszó- és sportrészt a kert nyugati oldalára teszik át, így az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb lehet majd zajosabb tevékenységet folytatni, így lengőtekézni, hintázni vagy speciális asztaliteniszt játszani.

A játszórész színezett gumiburkolattal elkülönített részén homokozó és zenélő játékok is lesznek. A halmozottan sérült gyerekek számára néhány speciálisan kifejlesztett játékelemmel készülnek a tervezők.

A kert felújítását október végén kezdik.

A Ligetet megújító tájépítészeti pályázatot annak idején a Garten Studio nyerte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!