szerző:
hvg.hu

Napokon belül egyoldalúan bejelentheti a tartomány vezetése a Spanyolországból való kiválást, ám a gazdasági erő megroppanhat.

Helyreállt a rend a katalán bankoknál, miután véget ért a katalán szeparatisták minden eddiginél idiótább akciója. A tartomány autonómiájáért küzdő Katalán Nemzetgyűlés csütörtök este a Twitteren kérte arra honfitársait, hogy pénteken reggel 8 és 9 között vegyék ki betéteiket abból az öt bankból, amelyek úgy döntöttek: központjukat Spanyolország más részeibe költöztetik át.

Haladó szeparatisták nem az összes pénzüket, hanem pontosan 155 eurót vettek fel. Azért pont ennyit, mivel a madridi kormány az alkotmány 155. – a regionális autonómia felfüggesztéséről szóló – cikkének aktiválását jelentette be csütörtökön.

A régió két legnagyobb kereskedelmi bankja, a CaixaBank és Banco Sabadell elleni akcióra felszólító videót több mint ötezer alkalommal osztották meg. A pénzintézetek szóvivői azonban úgy nyilatkoztak a Bloombergnek, hogy normális ügymenetet tapasztaltak péntek reggel.

A bankok nem egyedüliként döntöttek úgy, hogy távoznak a függetlenségét egyoldalúan majdnem kikiáltó Katalóniából. Több mint kétszáz cég jelentette már ezt be. Döntésüket könnyítette, hogy október elején a spanyol kormány egyszerűsítette a folyamatot, így most már közgyűlési határozat nélkül is dönthet az igazgatótanács a költözésről.

A cégek – köztük a harmadik legnagyobb spanyol kereskedelmi bankként nyilvántartott Caixa – távozása súlyos adókiesést jelenthet Barcelona számára, márpedig a függetlenségért küzdő katalánok épp a régió gazdasági erejére alapozva igyekeznek önálló államot építeni.

Ezt az álmukat továbbra sem adták fel: miközben a madridi kormány az autonómia felfüggesztéséről beszél, a szeparatisták megint a függetlenség kikiáltását helyezték kilátásba, ezúttal a jövő hétre.

Egyelőre Madrid áll jobban: a barcelonai parlament felfüggesztéséről szóló rendelkezéstervezetet az ellenzéki szocialisták is támogatásukról biztosították – írja a Reuters. A közvetlen hatalom bevezetéséről akár szombaton dönthetnek – idézi a hírügynökség Mariano Rajoy miniszterelnököt, aki azzal számol, hogy januárban választásokat írnak ki Katalóniában.