szerző:
MTI

A közép- és kelet-európai régió ígéretes gazdasági kilátásaival és térség országainak politikai problémáival foglalkozott a Financial Times.

Közép- és Kelet-Európa országainak erőteljes gazdasági növekedése a politikai kockázatok ellenére is reménykeltő – írta az FT.

Felidézték, hogy az Orbán-kormány által korábban, főként a távközlési és az energiaszektor területén bevezetett különadókra, amely területeken főként a külföldi vállalatok jelenléte dominál.

Európa legmagasabb mértékű bankadóját is Magyarország alkalmazta, főként külföldi tulajdonú bankok esetében. A szerző véleménye szerint Magyarország és Lengyelország nacionalista kormányzata bizonyos ágazatokban egyre inkább ellenségként tekint a külföldi befektetésekre, és megpróbálja erősíteni a belföldi ellenőrzést.

A beszámoló megemlítette továbbá, hogy bizonyos korrupcióellenes csoportok a befektetőkre leselkedő új potenciális kockázatra összpontosítanak. Ezt a kockázatot pedig a gazdag, Fidesz-közeli üzletemberek csoportja jelenti, melyet úgy tűnik, előnyben szoktak részesíteni a nagy állami szerződések odaítélésekor – tették hozzá.