szerző:
hvg.hu

Azt még mindig nem lehet tudni, mire is mennek el a milliárdok.

Az Erzsébet-utalványt forgalmazó cégnek jelentős pénzt hoz a kormány osztogatása: a Magyar Nemzet számításai szerint az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. akár 2,1 milliárd forintos extra bevételre is számíthat.

Ez az összeg alapjában véve két tételből jön össze. A zrt. az utalványok eladásakor 2 százalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, összesen 27 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 540 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell. Még nagyobb bevétele keletkezhet az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy valódi pénzre váltsák őket. Ekkor – a július óta érvényben lévő szerződési feltételek szerint – 6 százalékos beváltási díjat könyvel el, ami összesen 1,62 milliárd forintot jelent – kalkulált a napilap.

A Magyar Nemzet azt is megjegyzi: a cég titokban tartja, pontosan mire költi bevételeit, még az ezzel kapcsolatos közérdekűadat-igényléseiket is elutasítja zrt. vezetése. Mindez azért érdekes, mivel a kormány az utalványrendszer - később jogszabályellenesnek ítélt - átalakításakor arra hivatkozott: valójában jóléti programról van szó, mivel a bevételt szociális célra fordítja majd az utalvány forgalmazója.

További részletek a Magyar Nemzet cikkében