szerző:
MTI

A temetési szolgáltatásokon is van 27 százaléknyi áfa, ezt csökkentené az MSZP.

Az MSZP a temetési szolgáltatások áfacsökkentését kezdeményezi – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten. Az MSZP a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra is javaslatot tesz, hogy 25 százalékkal csökkentsék a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) árait.

Korózs Lajos a Fiumei úti sírkert előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, szerdán nyújtják be az Országgyűlésnek javaslatukat, hogy a temetési szolgáltatások 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék. Indoklásként elmondta, hogy az elmúlt években "borzasztóan" megnőttek a temetés költségei. Egy sírhely 25 évre 400-500 ezer forintba, egy urnahely bérlése 10 évre 103 ezer forintba, egy osszárium (csontfülke) bérlése 10 évre több mint 200 ezer forintba kerül – ismertette.

Szólt arról is, hogy ma Magyarországon az egyszemélyes nyugdíjas háztartás létminimuma 79 ezer forint, a 2,6 millió nyugdíjas közül több mint egymilliónak nem éri el nyugdíja ezt az összeget. Képtelenség ebből az összegből olyan megtakarítást felhalmozni, amely tehermentesíthetné a temetés költségei alól a hozzátartozókat – mondta.

Korózs Lajos azt mondta, ha a kormánypárti képviselők támogatják az indítványukat, akár 100 ezer forinttal is csökkenhetnek a temetés költségei.

Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője szerint a BTI árai az elmúlt nyolc évben megduplázódtak. A legolcsóbb koporsós temetés átlagos díja a nyolc évvel ezelőtti 300 ezer forintról 600 ezer forintra nőtt Budapesten – részletezte. Elmondta, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra tesznek javaslatot, hogy 25 százalékkal csökkentsék a BTI lakossági szolgáltatási díjait.

Szaniszló Sándor szerint ha csökkennek a BTI árai és ha áfacsökkentés is lesz, akkor 200 ezer forinttal mérséklődne a gyászoló családok kiadása.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!