szerző:
hvg.hu

Venezuelában adják ki az új, százezer bolivaros bankjegyet, amely átszámítva két eurót, nagyjából 620 forintot ér.

Több mint 800%-os az infláció a latin-amerikai országban, mely a kőolaj és a földgáz árának csökkenése miatt öt éve gazdasági válságban van. Tavaly még a 100 bolivaros volt a legnagyobb címletű bankjegy. Idén már 100 ezer bolivaros is lesz, mely a feketepiacon 2 dollár 30 centet, vagyis mintegy két eurót ér majd.

Mindez része egy új pénzügyi reformnak, melyet Nicolas Maduro elnök személyesen jelentett be. Az országot vaskézzel kormányzó baloldali populista politikus szerint a reformok célja az, hogy a készpénz eltűnjön a rendszerből. Az óriási infláció az életszínvonal csökkenését eredményezi. Ezért Maduro elnök azt is jelezte: 30%-al emeli a minimálbért és a nyugdíjak értékét. Ezek a szociális intézkedések minden bizonnyal újabb inflációt gerjesztenek majd – írja a Deutsche Welle.

Maduro elnök ismét megfenyegette az ellenzéket, amely a rendszer megdöntésére törekszik. Decemberben önkormányzati választások lesznek Venezuelában és az ellenzék ezeket bojkottálni kívánja mondván, hogy a hatalom manipulálja a választásokat. Maduro elnök úgy tudott hatalmon maradni az ellenzék parlamenti támadásai ellenére, hogy új alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását rendelte el. Mivel ezt a választást megnyerte, az új alkotmányozó nemzetgyűlésben hívei olyan törvényeket szavaztak meg, melyek gyakorlatilag szinte teljhatalmat biztosítanak az elnöknek.

Az USA és néhány más állam nem ismeri el törvényesnek Maduro elnök uralmát Venezuelában, és szankciókat alkalmaz ellene, melyek tovább gyengítik az egykor oly erős gazdaságot, amely ma már évi több mint 800%-os inflációval küszködik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Tapírt lopnak az állatkertből az éhező venezuelaiak

A venezuelai hatóságok nyomozást indítottak, miután tolvajok állatokat loptak a nyugati fekvésű Zulia állam állatkertjéből, hogy megegyék őket – közölte szerdán a dél-amerikai állam rendőrségének egyik tisztségviselője.

MTI Kult

Kiakadtak a Despacito szerzői a venezuelai elnök húzása miatt

Nicolas Maduro venezuelai elnök politikai célokra használta fel a nyár legnagyobb slágerének számító Despacito című dalt, amelynek eredeti előadói, Luis Fonsi és Daddy Yankee emiatt a közösségi médiában adtak hangot felháborodásuknak.