szerző:
hvg.hu

Egy lakó úgy fogalmazott: olyan, mintha egy púposra rakott kukásautó mellett élnének. Nem lehet az udvaron teregetni, ablakot sem tudnak nyitni időnként a szag miatt. Vannak, akiket a hulladékot tömörítő gép zaja ébreszt fel éjjelente.

Továbbra is arra panaszkodnak a Veszprém megyei Királyszentistván határában felépített hulladéklerakó környékén élők, hogy a folyamatos bűz miatt nem tudnak normálisan élni. A környéken terjengő savanykás szagtól nemcsak a helyiek, hanem a papkesziek, a vilonyaiak, a litériek, sőt, a balatonfűzfőiek is szenvednek – derül ki a pénteki Magyar Nemzetből.

A depóniát nyolcmilliárd forintért, főként uniós támogatásból építették, 2010-ben adták át, és akkor azt ígérték a helyieknek: olyan technológiát alkalmaznak, amelynek köszönhetően nem lesz "szaghatás", illetve bűz már csak a távolság miatt sem érezhető majd. Ehhez képest a környéken élők folyamatos savanykás szagra panaszkodnak, ami arra utal, hogy a telep nem úgy működik, ahogy ígérték.

Egyesek szerint a depóniára időnként válogatás nélkül kerül mindenféle szemét, és ez okozhatja a bűzt. A telep egyik volt dolgozója a lapnak azt mondta: délután négy óra körül a válogatócsarnok általában megtelik, és ezután már szelektálás nélkül hordják ki a hulladékot, amiben ételmaradék, gumi is lehet.

A depóniát működtető Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. még azt sem hajlandó elismerni, hogy a bűz a lerakóból jön. Volt dolgozójuk szavahihetősége pedig szerintük megkérdőjelezhető. Azt elismerték, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a szemét mennyisége, három műszakban dolgoznak a kezelésén. Emellett például lomtalanításkor tényleg előfordul, hogy válogatás nélkül kerül hulladék a lerakóba.

A hatóságok többször találtak már különböző szabálytalanságokat a lerakóban, ezek miatt több eljárást indítottak, de a működtetők néhány százezer forintos bírsággal mindig megússzák. Utóbbiak azzal is védekeznek, hogy a hatóság megállapításai többször nem emelkedtek jogerőre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!