szerző:
hvg.hu

Összesen 46 milliárd forintból előbb lebontották a régi Dagályt, majd felépítették a Duna Arénát, de a fejlesztési miniszter szerint ezt nem szabad a vizes vb költségeihez számolni.

Valójában alig drágult a vizes világbajnokság az eredetileg tervezetthez képest – ezt mondta Seszták Miklós, amikor a parlament gazdasági bizottságában kérdezték a költségekről. A 444.hu tudósítása szerint Seszták, aki amellett, hogy fejlesztési miniszter, a vb-t még kormánybiztosként is felügyelte, az MSZP-s Szakács Lászlónak azt mondta: nem igaz, hogy 24,5 milliárd forintról 170 milliárdra drágult volna a világbajnokság, összesen 2 milliárddal drágult a rendezés.

Az indoklása első része az volt: már eredetileg sem 24,5 milliárd forintról volt szó, hanem 44 milliárdról, innen nézve nem nagy dolog, hogy 46 milliárd lett a végköltség. Ebből annyi igaz, hogy amikor 2015 májusában kijött az első kormányhatározat, amely konkrét összeget rendelt a vb-hez, akkor kidobhattuk a korábbi ígéreteket – viszont így sem lehet elfelejteni, hogy amikor megkaptuk a rendezési jogot, még 24,5 milliárd forint összköltséget ígértek. A 44 milliárd forintról nem volt viszont szó már akkor sem, a határozat 49 milliárdról szólt.

De még érdekesebb az érvelés másik fele, amely szerint alig 46 milliárd lett volna az összköltség, nem pedig 170 milliárdnál is több. Seszták ugyanis úgy számolt: a nagyjából 125 milliárd forint különbséget olyan beruházások teszik ki, amelyeket mindenképp megcsináltak volna a vb nélkül is. Így például szerinte a Duna Aréna 46 milliárd forintos árát, ahogy az utakét és a mélygarázsok költségeit is

a vb költségeibe beszámítani teljesen felesleges, túlzás.

Azt, hogy hogyan szabadult el a világbajnokság költségvetése, még a megnyitó előtt mutattuk be részletesen. Ráadásul azóta csak tovább nőttek a kiadások, főleg a vb után közzétett közbeszerzési hirdetmények miatt.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!