szerző:
hvg.hu

Egy bizonyos összeghatár felett az érintett időseknek választaniuk kell az ellátás és a munkaviszony között. Ezt törölnék most el.

Eltörölheti a kormány az ellátásban részesülő 65 év alattiakra vonatkozó bérplafont, hogy több embert vonhassanak be a foglalkoztatásba. Az erről szóló javaslat a szerdai kormányülésen kerülhet napirendre – értesült a Magyar Idők.

A lap hétfői számában azt írják, hogy a kérdésben egyetért a munkavállalói és a munkaadói oldal, így valószínűleg hamarosan megszűnhet a bérplafon.

Az uniós átlaghoz képest itthon az 55-64 éves korcsoportban és a 65 éven felettiek körében jóval alacsonyabb a foglalkoztatási ráta, pedig az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött idősek jelentős munkaerő-tartalékot jelentenek, a munkaadók pedig kedvezményeket vehetnek igénybe, ha őket foglalkoztatják.

Az ellátásban részesülő 65 éven alattiak most évente a mindenkori minimálbérnek, tehát idén 127 500 forintnak a tizennyolcszorosát kereshetik meg egy év alatt. Ha az adóköteles kereslet meghaladja ezt az összeget, vagyis az évi 2,295 millió forintot, az érintetteknek most választaniuk kell az ellátás és a munkaviszony között – emlékeztet a lap. Ráadásul munkajogi kérdéseket is felvet, hogy azok, akik az év utolsó hónapjaiban a kerestük érdekében lemondtak az ellátásukról, kimaradnak az egyszeri nyugdíjprémiumból, valamint minden egyéb juttatásból is.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: szerintük komoly szakszervezeti siker lenne, ha eltörölnék a bérplafont, mert a rendszer most igazságtalan. Ráadásul ma már a munkaerőhiány jelenti a fő kihívást, nem a munkanélküliség – tette hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!