szerző:
hvg.hu

Nem nőtt annyival a gazdaság, amit a kormány és az elemzők reméltek. Egyedül a nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk, nekik a nyugdíjprémium így is jár.

A magyar GDP 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben – közölte a KSH. A naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,8 százalékos volt a növekedés.

Ez apró negatív meglepetés: a szakértők úgy gondolták, hogy 3,7 százalék körül lesz a friss adat. Egyedül a kormány várt ennél jóval jobbat, ők úgy számolnak, hogy 4,1 százalékos lehet az egész éves növekedés, jövőre pedig 4,3 százalékos emelkedést várnak. Az igazán fontos sokak számára az lehet, hogy a 3,5 százalékot haladja meg az adat, ebben az esetben jár ugyanis nyugdíjprémium. Persze a nyugdíjasoknak nem kell aggódva figyelniük a számokat, ebben az egy esetben ugyanis nem az számít, hogy a KSH mit mond, hanem az, hogy a parlamenti többség mit ír bele a költségvetésbe.

Virovácz Péter, az ING elemzője azt emelte ki: a növekedéshez leginkább a piaci alapú szolgáltatások, valamint az építőipar járultak hozzá, a mezőgazdaság pedig visszafogta a gazdaság bővülését.

Az első három negyedévben eddig 3,7 százalékkal jobb a gazdaság teljesítménye a tavaly ilyenkorinál.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá – tette hozzá az adatokhoz a KSH.