szerző:
hvg.hu

A végén megint üzenhetünk Brüsszelnek.

Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése – írja a 24.hu. Az Európai Bizottság a 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán már kimondta, hogy nem megfelelő a magyar ellenőrzés, most több ezer milliárd forintnyi szerződést néznek át az auditorok, akik jövő héten érkeznek.

A lap úgy tudja, a listán van a 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra drágult M3-as metróvonal felújítása, a dél-balatoni vasúti projekt, amely szintén csaknem 20 milliárddal került többe. A projekt egyik nyertese Mészáros Lőrinc egyik cége, az R-Kord Kft. volt. Olyan szerződéseket is vizsgálnak – 15 milliárd forint értékben –, amelyet a Miniszterelnökség kötött. Itt egy 5 milliárdos tanácsadói tendert, illetve egy 6,5 és egy 5,1 milliárdos kommunikációs szerződést vizsgálnak.

A tét most nagyobb a támogatási összegek visszafizetésénél, ha kiderül, hogy az ellenőrzési rendszer nem jól működik, akkor az összes uniós támogatás folyósítását felfüggesztheti a bizottság. 

A Miniszterelnökség szerint nincs baj

 

Szemlénk megjelenése után a Miniszterelnökség kereste meg szerkesztőségünket. Levelükben azt írják: nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Bizottság 3-as kategóriába sorolta volna a FAIR rendszert. Ennek alátámasztására kifejtik: „az idei uniós elszámolási rendszerbenmár több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra”.

Egyben hozzáteszik, az EUTAF (Európai Támogatásokat Auditáló Főigazatóság) a jelenlegi lehívási folyamatban nem a számlák megfelelőségét vizsgálta, hanem az elszámolási csomagok (költségnyilatkozat) összeállításáét. Értékelésük szerint ha a Bizottság nem találná megfelelőnek az IT rendszer működését, akkor nem utalt volna pénzt a tagállam számára.