szerző:
hvg.hu

Leonardo da Vinci festményét, amelyet eredetileg 100 millió dollárra becsültek, percek alatt gazdára talált New Yorkban a Christie's aukcióján. Az utolsó licit 400 millió dollárról szólt, a plusz 50 milliót az egyéb költségek – jutalékok, adók – jelentik.

A kép tulajdonosa egy orosz oligarcha, Dmitrij Ribolovljev, aki egy svájci műkereskedőtől vásárolta az alkotást még 2013-ban, 108 millió euróért. A férfi sokallta az összeget, azzal gyanúsította a svájci műkereskedőt, hogy túlárazta a képeket; perben is állnak. Több más festményt is vásárolt még összesen 2 milliárd dollár értékben, hogy így menekítse ki a vagyonát Oroszországból.

Da Vinci alkotásai közül csak elvétve kerül egy-egy a műkincspiacra. Az 1500 körül festett, 65x45 centiméteres Salvator Mundi – amely a kor ruházatában ábrázolta Jézus Krisztust – sorsa is rendkívüli. Ma már csak kevesen kételkednek abban, hogy a képet valóban a reneszánsz mester készítette, de korábban csak abban volt egyetértés a szakértők körében, hogy a festmény az ő műhelyében készült.

Főként azért vitatták az eredetiségét, mert a kép 150 évre eltűnt, majd 1900-ban egy szerencsés brit műgyűjtőnél bukkant fel újra. Családja 1958-ban néhány tucat értékes régi könyvért adta el, a festmény ugyanis megrongálódott az évszázadok folyamán, és senki sem volt egészen biztos abban, ki is alkotta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!