szerző:
hvg.hu

Rekordszámú tartózkodási engedélyt adtak ki az Európai Unióban bevándorlók számára – a legtöbbet ebben a két országban.

A Brexit-népszavazás eredményét a legtöbben annak tulajdonították, hogy a britek sokallták a bevándorlókat. Ehhez képest a referendum évében, 2016-ban a britek adták ki a legtöbb tartózkodási engedélyt unión kívüli polgároknak az EU tagállamai közül. Lengyelország kormánya euroszkeptikus húrokat penget – britekhez és a magyarokhoz hasonlóan – de mégiscsak a második helyen álló az Európai Unióban, mert a három hónapnál hosszabb tartózkodási engedélyek száma ott is megdöntötte a korábbi rekordokat. Persze hangsúlyozni kell, hogy a párizsi Le Figaro összeállítása az EU-n kívüli bevándorlókról szól. Lengyelország polgárainak jó része választotta a kivándorlást az EU-ba. Nagy-Britanniában jelenleg a lengyelek alkotják a legnagyobb külföldi közösséget több mint 800 ezer polgárral.

Lássuk a számokat!

Tavaly több mint 3,4 millió tartózkodási engedélyt adtak ki az EU tagállamaiban. Ez pedig csaknem egyharmaddal több, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniába 866 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki. A legnagyobb csoportot a diákok alkotják: 42%. Munkavállalást csak a bevándorlók 13,5%-a jelölt meg. Persze, hogy valójában mi a bevándorló szándéka, azt nehéz kitalálni a tartózkodási engedély hivatalos papírjaiból. Honnan jönnek az unión kívüli bevándorlók Nagy-Britanniába? Elsősorban az USA-ból, Indiából és Kínából.

Egészen más a helyzet Lengyelországban: ott a tartózkodási engedélyek zömét az ukránok kapják, akik munkavállalás céljából érkeznek (87%). A harmadik helyen Németország áll. Ott a migránsok dominálnak. Az első helyen a szíriaiak állnak 44%-kal. Franciaország áll a negyedik helyen. Itt a családegyesítés a fő szempont. Ezért nem csoda, hogy Algéria és Marokkó szerezte meg az első két helyet. Az már talán meglepőbb, hogy Kína a harmadik, de Franciaország befogadó ország. Itt él Európa egyik legnagyobb kínai közössége is. Amikor Nobel-díjat kapott egy emigrációban élő kínai író, akkor az újságíróknak a párizsi kis Kínában a XIII. kerületben kellett őt felkeresniük. Nehezen tudtak eligazodni, mert a párizsi toronyházban szinte minden név kínai volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Amerikai bankárok: a gazdasági növekedéshez bevándorlók kellenek!

Alig egy hete, hogy Donald Trump támogatásáról biztosította azt a republikánus törvényjavaslatot, mely tíz év alatt 50 százalékkal csökkentené a legális bevándorlók számát. Amíg Trump az illegális bevándorlók ellen beszélt, addig jelentős támogatottsága volt, de most, hogy korlátozni kívánja az USA-ba érkező külföldiek számát, a bankárok offenzívát indítottak a törvényjavaslat ellen.