szerző:
hvg.hu

Palkovics László oktatási államtitkár volt cégtársa és barátja fejleszti állami milliárdokért a felsőoktatási és a közoktatási elektronikus naplókat és tanulmányi rendszereket – derítette ki az RTL Klub szerint Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A felsőoktatásban használt Neptun és a közoktatásban igénybe vett Kréta elnevezésű rendszereket két cég fejlesztette, de mindkét társaságnak ugyanaz a tulajdonosa, Fauszt Zoltán – hangzott el az RTL Klub péntek esti Híradójában.

Neki egy másik vállalkozásában korábban 14 éven keresztül Palkovics László oktatási államtitkár volt az üzlettársa. Palkovics 2014-ben, az államtitkári kinevezése előtt lépett ki a vállalkozásból.

A Neptunt fejlesztő vállalkozás 2011 óta majdnem 5 milliárd forintnyi állami pénzt kapott. A kormány 2015-ben új közbeszerzést írt ki az általános és középiskolák hasonló rendszerére.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint erre egyetlen ajánlattevőt hívtak meg, Fauszt Zoltán cégcsoportját. Mind a négy, összesen 1,5 milliárd értékű közbeszerzést megnyerték egyedüli ajánlattevőként. Ebből hármat akkor, amikor már Palkovics László felelt a közoktatásért.

Az Emmi szerint Palkovicsnak jelenleg nincs közös üzlete Fauszt Zoltánnal, az érintett közbeszerzéseket pedig nem az ő államtitkársága kötötte, így nem volt azokra semmilyen ráhatása. 

Palkovics László államtitkár szerint minden rendben volt, és ha valaki szabálytalanságot lát, tegyen feljelentést.