szerző:
hvg.hu

Míg a hazai kormánypárt félti a magyarok munkahelyeit a bevándorlóktól, Szlovákia arra készül, hogy egyszerűsítse a külföldi munkavállalók - köztük az EU-n kívüli országok munkavállalóinak - foglalkoztatását.

A frissen beterjesztett kormánypárti törvénymódosító javaslatról a Hospodárské Noviny közölt összeállítást. A gazdasági lapot szemléző Új Szó cike szerint a tervezet enyhítene az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek megszerzésének feltételein és a felgyorsítaná kiadásukat.

A májustól érvénybe lépő módosítások csak bizonyos hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve csak az öt százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni azokat. A szabályozás a könnyítések mellett megkötéseket is bevezet. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy amennyiben egy vállalat unión kívüli munkavállalókat is foglalkoztat, azok aránya nem lehet magasabb 30 százaléknál.

Szlovákiában szeptember végi hivatalos adatok szerint csaknem 46 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ami csaknem négyszer annyi, mint öt évvel korábban. A nem uniós tagországok munkavállalóinak legnagyobb hányada (csaknem tizenegyezer ember) Szerbiából érkezett.

Korábban többször is az unión kívülről érkezők munkavállalásának megkönnyítése ellen foglalt állást a fémipari dolgozók szlovákiai szakszervezete. Az érdekvédők kifogásolják, hogy a munkáltatók nehezményezik a minimálbér emelését és meg akarják könnyíteni a külföldi munkaerő behozatalát, miközben az országban a munkanélküliek száma továbbra is meghaladja a másfél százezret. (via 24.hu)