szerző:
hvg.hu

Tucatnyi kérdéssel bombázták a kormányt, a válaszok már annál szűkszavúbbak.

Szinte semmit nem lehet tudni arról, hogy mit csinálnak Magyarországon azoknak a rokonai, akik letelepedési kötvény vásároltak – ez derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a kormány adott Mesterházy Attila kérdéseire. Az MSZP-s képviselő tucatnyi írásbeli kérdést adott be a letelepedési kötvényekkel ide érkezőkről.

A kormány válaszaiból kiderül, hogy semmilyen információ nincs arról, dolgoznak-e a kötvényvásárlók rokonai Magyarországon. Arról sincs semmilyen adata a kormánynak, hogy amennyi időre jönnek ezek az emberek Magyarországra. Azt viszont egészen biztosan állítják a válaszban, hogy a magyar adófizetők számára ők nem kerülnek semmibe, mivel aki megveszi a letelepedési kötvényt, az egész biztos, hogy nem fog rászorultsági alapon segélyt kapni.

Arra a kérdésre, hogy miként szűrik ki, hogy adócsalók ne így mossák tisztára a pénzüket, sablonválaszt adott a kormány. Mint írták, a pénzmosás elleni törvény szigorú ügyfél-átvilágítási kötelezettséget ír elő az illetékes hatóságnak.

De még ez is bővebb válasz volt, mint amit arról írtak, hogy a befektetők családtagjai közül hány embert nem engedtek be, és milyen indokkal. Erre ugyanis annyit válaszoltak: „a letelepedési államkötvénnyel kapcsolatos adatokról Képviselő Urat, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportját, illetve más képviselőket írásbeli kérdéseikre válaszolva a Belügyminisztérium több alkalommal tájékoztatta. Az Országgyűlés honlapján a válaszok megtalálhatók, mindenki számára nyilvánosak, megismerhetők.”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!