szerző:
hvg.hu

A brit kormány állítólag hajlandó többet fizetni a távozásért.

Támogatják Theresa May brit miniszterelnököt kormánya tagjai abban, hogy a Brexit ellentételezéseként 20 milliárd helyett 40 milliárd fontot fizessenek a szigetország költségvetéséből az EU számára – állítja az ITV. Ez komoly fordulatnak tűnik, hiszen koránt sincs egyetértés a kérdésben. Néhány órával korábban a kormányzó konzervatív párt egyik képviselője a BBC-nek nyilatkozva még arra figyelmeztette May-t, hogy az Egyesült Királyság nem „játszhatja el, hogy az EU Mikulása”. Nigel Evans arra utalt ezzel, hogy az uniós országok azt várják, hogy karácsony előtt megoldás születik a „Brexit-számla” ügyében, és továbbléphetnek a hónapok óta megrekedt tárgyalásokon a következő, már a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról szóló szakaszba.

A felajánlás megemeléséről szóló hírt kedd délelőtt a BBC is megerősítette, hozzátéve azonban, hogy formális ajánlatot addig nem tesz a kormány, amíg az EU bele nem egyezik abba, hogy megkezdjék a kereskedelemről szóló egyeztetést. Vagyis egyelőre marad a patthelyzet.

A BBC a felajánlás új összegéről nem ír, csak azt említi meg, hogy hírek szerint az az eddigi duplája lehet – ez pedig valóban 40 milliárdot jelent. A 40 milliárd font euróban számolva 45 milliárd, ez pedig már közelebb van a 60 milliárdhoz, amelyet az EU minimálisan elvár – elsősorban arra, hogy a 2020-ig tartó pénzügyi kötelezettségeket teljesíteni tudja, magyarul teljes egészében ki tudja fizetni a 2014–2020-as időszakra a tagországok által megállapított uniós támogatásokat.

A brit politikusok egy része azonban zsarolásnak tartja a számlát, és elutasítják a fizetést, még a kormányon belül sincs egyetértés a kérdésben. Nem ez azonban az egyetlen pont, amellyel kapcsolatban éles vita van a kabinetben. Arról sem sikerült még kiegyezni, milyen szerepet szánnak az Európai Bíróságnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!