szerző:
hvg.hu

Egy törvénymódosítás szerint az eszközkezelőtől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülnének a bajba jutott adósok lakásai.

A parlament előtt fekszik egy Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslat, amely szerint a Nemzeti Eszközkezelőnek nem kell majd nyilvános pályázaton, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal árverési felületén meghirdetnie az üres lakásokat, ehelyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vehetné majd át őket – írja a Magyar Nemzet. Eddig ugyanis az eszközkezelőnél a céggel szerződésben álló bérlők és a szociálisan rászorulók nyilvános pályázaton pályázhattak a lakásokra, ez változna most meg.

Ha ugyanis megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor kikerülnének a szabályozásból a nyilvános árverésről szóló előírások. A módosítás ehelyett azt írná elő, hogy az eszközkezelő a megüresedett ingatlanokat a "közcélú hasznosítás érdekében" a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) adja át. Ez egyben azt is jelentené, hogy egyúttal "részlegesen megszűnne" a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés is.

A törvénymódosítást az Azénpénzem.hu szakportál szúrta ki, de egyelőre nem világos, hogy mit takar "a közcélú hasznosítás", vagy a vagyonkezelés "részleges megszűnése". A portál szerint arról lehet szó, hogy ezt követően megszűnne az eszközkezelő bérlőkijelölési jogosítványa, az MNV pedig úgy és annak adhatná oda a lakást, akinek akarja.

A másik jelentős változtatás a javaslat szerint az lenne, hogy az eszközkezelő minden korlátozás, azaz nyilvános pályázat nélkül, illetve az elektronikus értékesítési felület kikerülésével értékesíthetné az ingatlant a hiteladós, a zálogkötelezett, vagyis az esetek jó részében a bajba került hitelfelvevő számára a visszavásárlás lehetőségének felajánlásával.

A jelenlegi szabályok szerint egyébként akkor jogosult az eszközkezelő szolgáltatásának igénybevételére a bajban lévő adós, ha a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értéke nem haladta meg a húszmillió – Budapesten és az agglomerációban a 25 millió – forintot, és a kölcsön ennek 25 és 90 százaléka közé esik. További feltétel, hogy a szerződést 2014 előtt kössék, s az adós legalább 180 napja nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, illetve számos szociális feltételnek kell megfelelni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!