szerző:
hvg.hu

Az orvosok nagyobb biztonságot remélnek attól, hogy a betegeik minden fontos adatát megismerhetik. Aki jobban félti a személyes adatait, annak sem kell kétségbe esnie.

A háziorvosnak 2018. július 1-jétől fokozatosan fel kell töltenie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe betegei adatait. Ezek között olyanok is szerepelhetnek, mint például a páciens keresőtevékenysége, mentális állapota, vagy a szexuális élete. Az Adózóna azt gyűjtötte most össze,  hogy ki férhet hozzá ezekhez az adatokhoz, mennyiben korlátozhatja az ember a hozzáférést, és kell-e válaszolni olyan kérdésekre, amelyek nem tartoznak az egészségügyi ellátáshoz.

A beteg egészségügyi adataihoz a háziorvosa, a kezelőorvosa, más kezelésében részt vevő orvos férhet hozzá. A felírt e-vénnyel kapcsolatos adatokat a gyógyszerész is láthatja. Kivételnek számítanak a pszichiátriai és addiktológiai betegségek, valamint az AIDS dokumentumai, ezeket csakis az adott szakterület orvosai láthatják.

Ha a páciens nem szeretné, hogy az egészségügyi adatait megtekintsék, akkor korlátozhatja, illetve megtilthatja adatainak kezelését, és ezt később vissza is vonhatja. Ráadásul több érzékeny adat megadása önkéntes, azaz a beteg megtagadhatja ezekről a tájékoztatást. A részletekről az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!