szerző:
MTI

Megépítik a hiányzó 9 kilométeres szakaszt több mint hárommilliárd forintból. Jövő tavasszal indul a munka.

A tervek szerint 2019 nyarára készül el a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő kerékpárút, ezzel körbekerékpározhatóvá válik a Tisza-tó, ami jelentősen növelheti a régió vendégforgalmát – mondta Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerdán Poroszló közelében.

A 9 kilométeres szakasz itthoni költségvetési forrásból, körülbelül nettó 3,1 milliárd forintból építik meg. A kivitelezés jövő tavasszal kezdődik, a munkát a napokban lezárult közbeszerzési eljáráson négy ajánlattevő közül a Hódút Kft. nyerte el.

A Tisza-tó töltéséről ez évtől kitiltott autóforgalom hozadékaként a kiskörei vízlépcsőnél október végéig 30 ezer kerékpárost regisztráltak, mely 50 százalékos növekedést jelent 2016 egészéhez képest. Ennél nagyobb hatású lesz a Poroszló és Tiszafüred között a 33-as számú főút használatát kiváltó új kerékpárút megépítése – tette hozzá.

A kiosztott sajtóanyag szerint az EuroVelo 11 hálózatba csatlakozó Poroszló-Tiszafüred kerékpárút kialakításakor a 33-as főút Tisza-hídja mellé egy 273 méter hosszú, új, konzolos tartószerkezeten nyugvó átkelőt építenek. Ugyancsak új hidak ívelik majd át az Eger-patakot, a Szomorka patakot és a tározó Öblítő csatornáját is. A projekt része két vasúti kereszteződés megépítése is.