szerző:
MTI

A legjobban az Eurostat adatai szerint Bulgária teljesít, ahol fejenként 14 kilogramm szemetet termelnek és ennek 61 százalékát újrahasznosítják.

Fejenként 61 kilogramm műanyag szemetet termelnek évente viszont az írek, ami az európai uniós átlag csaknem kétszerese - állapította meg a kölni Német Gazdasági Intézet (iwd) szerdán bemutatott tanulmánya.

A legrosszabb helyen álló Írországban az újrahasznosítási arány csak 31 százalékos.

Az Európai Unió szeméttermelési átlaga fejenként 31,1 kilogramm, az újrahasznosítás aránya 40 százalék. 

2015-ben világszerte 322 millió tonna műanyag szemét keletkezett, csaknem hétszer több, mint az 1970-es évek közepén.

A világtengerekben hatalmas műanyagszőnyegek alakultak ki. Mivel a műanyag alig bomlik le, és a táplálékláncon keresztül bejut a növényekbe, az állatok és az emberek szervezetébe, az anyagra sok kutató már ugyanolyan nagy veszélyforrásként tekint, mint például a szén-dioxid üvegházhatású gázra - olvasható az iwd honlapján.

A becslések szerint a világon előállított műanyag legalább egynegyede csomagolóanyag, amely előbb vagy utóbb a kukában végzi. Az unióban a csomagolásra szánt műanyag mennyisége 2005 és 2015 között 12 százalékkal növekedett. 

A szeméttermelés mérséklésére az EU decembertől a műanyagra vonatkozón új stratégiát vezet be. Ebbe az irányba tett lépés volt már az unió műanyag zacskókra vonatkozó előirányzata, amely alapján 2025-ig fejenként és évente 40 darabra kell csökkenteni az elhasznált zacskókat, a műanyag csomagolás újrahasznosítási arányát pedig 55 százalékra kell növelni.