szerző:
hvg.hu

Közel a másfélszeresére nőtt a taxisok tarifaemelési kérése ahhoz képest, amiről először szó volt.

A tízszázalékos tarifaemelés, amit a taxisok beharangoztak, csak a minimális kérésük volt: Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ipari elnökségi tagja most bejelentette, hogy átlagosan 14 százalékos emelésről szóló javaslatot nyújtottak be. Zsabka az mfor.hu-nak mondta el: az átlagos szállítási távolság 9 kilométer, erre a távolságra számolva jön ki a 14 százalékos emelés.

Az persze az eredeti kívánságok alapján sem volt érthető, hogy hogyan jött volna ki a 10 százalékos kérés – a három tételből, amit másfél hete bemondtak a taxisok, mindegyik magasabb volt 10 százaléknál.

Reagált arra is, hogy sokak szerint az emelkedő költségekre nem kellene hivatkozniuk a taxisoknak, amikor az üzemanyagköltségek jó 50 forinttal alacsonyabbak, mint 2013-ban, amikor bevezették a mostani tarifákat. Szerinte a benzinpénz a taxisok költségeinek tíz százalékát sem éri el,

így nem a benzinár változása kell, hogy meghatározó legyen az egységes tarifa mértékének meghatározásakor.

Azt is hozzátette: a budapesti taxis szolgáltatás színvonala az európai élvonalba tartozik, miközben a díjak az európai középnek felelnek meg.

A taxisok kiadásait ebben a cikkünkben tekintettük át részletesen. A biztosítások díja például nagyot nőtt 2013 óta, az online pénztárgép is jókora pluszkiadást jelent. Eközben az utasoknak nem lett jobb, BKK egy vizsgálatában az ellenőrök a taxik 70 százalékát problémásnak ítélte, a taxik fogynak, a várakozási idők pedig nagyot nőttek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!