szerző:
hvg.hu

Svájcban is vannak problémák, akár hiszi, akár nem.

6,7 millió forintnyi svájci frankot fizet minden új lakójának az elnéptelenedéssel küzdő Albinen nevű falucska  írja az Euronews. A pénzért persze bizonyos feltételeket is szabtak: a jelentkezők nem lehetnek idősebbek 45 évesnél, és minimum 10 évig kell vállalniuk, hogy a faluban maradak. A házat, melyben élni fognak, építhetik vagy vásárolhatják is, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie, ami nagyjából 54 millió forint.

Fontos azonban, hogy az ideköltöző családok mindegyik tagja kap valamennyi juttatást: felnőttenként 25 ezer svájci frankot, és minden gyerek után 10 ezer frankot. Ez egy négy tagú családra vetítve összesen már 18,7 millió forintot jelent.

A kis falu Valais kantonban fekszik, már csak 240-en lakják, de továbbra is folyamatosan csökken a népesség, ezért az elnéptelenedés komoly veszélyével állnak szemben. Csak tavaly három család költözött el, és ezzel nyolccal csökkent a gyerekek száma. A település vezetői ezért döntöttek úgy, hogy fizetnek az újonnan odaköltözőknek, és az ötletet a lakók egyhangúlag támogatták.

A mostoha népesedési mutatók ellenére Albinen egyáltalán nem rendelkezik rossz adottságokkal. 1300 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, közel a leukerbadi sípályákhoz. Aztán ott van a Loèche-les-Bains termálfürdő is, alig 6 kilométerre. A faluban kevés ugyan a munkahely, de a közeli településeken, Viege és Sion városaiban több a lehetőség  mondják a helyiek.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!