szerző:
MTI/hvg.hu

A beterjesztő Szolidaritás a Bibliára hivatkozik.

Jóváhagyta a lengyel parlament a nagyboltok vasárnapi nyitvatartását korlátozó törvényt, jövő márciustól léphet életbe a boltzár. A boltzár 2018 márciusától minden hónap második és harmadik vasárnapján, 2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap kötelező lenne.

A szejm 460 tagú alsóházában 254-en szavaztak a bevezetésre, 156-an voltak ellene. A jogszabály még a szenátus és a lengyel államfő jóváhagyására vár.

Nem vonatkozna a boltzár a pályaudvarokon, illetve a benzinkutakon működő boltokra, valamint az olyan kisebb üzletekre, mint a cukrászdák, a pékségek. Nyitva tarthatnának az élelmiszert forgalmazó nagykereskedelmi raktárak is. Az erre vonatkozó előírásokat a szenátusi vita alatt még pontosíthatják.

A jogszabály nem vonatkozik az internetes boltokra, erről a kitételről Varsó az Európai Bizottsággal egyeztet majd.

A törvény tervezetét tavaly ősszel terjesztették elő a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás részvételével létrejött polgári kezdeményezés hatására. A Szolidaritás a történelmi, még az 1980-as megalakulásakor megfogalmazott követelményeire, az egyházi tanításra és több nyugat-európai megoldásra is hivatkozva szorgalmazta a teljes vasárnapi zárva tartást, átmeneti időszak nélkül.

Ezt a szándékot a szavazást követő sajtóértekezletén a szakszervezet képviselője fenntartotta, de elégedett volt a tervezet jóváhagyása miatt.

A parlamenti vitában több ellenzéki képviselő ideologikusnak minősítette a törvényt. Azzal is érveltek, hogy ez negatív hatással lehet az ország gazdasági helyzetére. Többen utaltak arra, hogy Magyarországon tavaly a boltzárat visszavonták.

Az ellenzéki jobboldali Kukiz´15 viszont támogatta a Szolidaritásnak a minden vasárnapra kiterjedő követelményeit. A tömörülés képviselője, Jaroslaw Porwich pénteken a Radio Wnet lengyel internetes rádiónak adott interjúban elutasította, hogy a törvénynek negatív gazdasági hatása lehetne. Szerinte az egy éves boltzár alatt is tisztes gazdasági növekedést jegyeztek Magyarországon.

Nálunk a boltzár alig egy évig tartott, az intézkedést végül azután vonta vissza a kormány, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezett a kérdésről. Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter akkor azt mondta, Magyarországon megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!