szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jól nézze meg, mit tesz kedvencére.

Huszonkilenc, macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A laborvizsgálatok alapján 6 termék nem tartalmazta a gyártó által garantált hatóanyag-mennyiséget. További másik 6 terméknek pedig nem volt magyarországi forgalmazási engedélye.

Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állategészségügyi biocid termékek is szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát kiskereskedőknél vettek, míg további 6 cikket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

Az engedélyezett termékek közül 6 geraniol hatóanyagú készítmény nem tartalmazta a törzskönyvben szereplő hatóanyag-mennyiséget. Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ezek azért buktak el az ellenőrzésen, mert forgalmazásuk Magyarországon nem volt engedélyezett.

A hivatal közleménye szerint a nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, vásárlásuk nem javasolt. A NÉBIH eljárást indít az érintett készítmények gyártóival, illetve belföldi forgalmazóival szemben. Ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állategészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás a laboratóriumi vizsgálatokon túl kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is.

A részletes vizsgálati eredmények, és a termékek rangsora elérhető a hatóság honlapján.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!