szerző:
hvg.hu

Már a rendelés előtt utána kell nézni, pontosan honnan érkezik az áru. Ha az EU-n kívülről, akkor ez egyebek mellett vámfizetési kötelezettséggel járhat.

Nem mindegy, honnan érkezik az áru internetes rendelés után: Magyarországról, az Európai Unióból vagy távolabbról – hívta fel a figyelmet pénteken a NAV.

Gyakran a tagállamokból rendelt áru gyártási, raktározási helye EU-n kívüli ország ugyanis, ezért vámkezeltetni kell azt. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat. Netes rendelés előtt fontos tájékozódni ezért az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről.

Ha a küldeményhez kapcsolódó adatok pontatlanok, hiányosak, tovább tart a kézbesítés.

A NAV oldalán összegyűjtötték a legfontosabb információkat a netes vásárláshoz. Ezek segítenek abban, hogy a vásárló a lehető leggyorsabban megkapja a szállítmányt, és még annak megrendelése előtt ki tudja számolni, milyen költségekkel jár az EU-n kívüli országokból érkező árucikkek internetes vásárlása. Az érintett oldal itt érhető el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!