szerző:
hvg.hu

A vásárlás mai ünnepére, a november 24-i Black Friday-re esik a Ne vásárolj semmit! nap is.

Minden év november utolsó péntekjén tartják a nemzetközi Ne vásárolj semmit! napot, aminek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira – írta közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A szövetségnél ezért ma arra kérik az embereket, hogy egyáltalán ne vásároljanak.

"Fontos lenne, hogy minél kisebb korban kialakuljon a gyerekekben, hogyan tudnak úgy vásárolni, hogy azzal óvják a környezetüket és a saját pénztárcájukat is" – közölte Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

"Gondolják meg, hogy szükségük van-e a megvásárolni kívánt termékre és csak akkor vegyék meg, ha az valóban nélkülözhetetlen. Ha vásárolnak, akkor keressék a helyi, hazai árucikkeket, az idényzöldségeket és -gyümölcsöket, valamint a méltányos kereskedelemből és ökológiai gazdálkodásból származó termékeket" – tette hozzá.

Felidézték, hogy az 1990-es években elindult Ne vásárolj semmit! napot azért ünnepelték, hogy rámutassanak a túlfogyasztásra, a tudatos vásárlási szokások fontosságára.

A hamarosan kezdődő adventi időszak sajnos egyre inkább átalakult, és ma már nem az ünnep várásáról, hanem sok esetben a minél nagyobb és drágább ajándékok beszerzéséről szól – írták.

A Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársai idén a jövő vásárlóit akarták meggyőzni a tudatos fogyasztás fontosságáról.

Ezen a napon a Monori Ady Úti Általános Iskola vendégei voltak és bemutatták a Láss a polcok mögé című kiállításukat.

Az alsósokkal játékos feladatok segítségével beszélgettek arról, hogy mi kerüljön a kosarukba, a felsős osztályok pedig előadást hallhattak ugyanerről a témáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!