szerző:
hvg.hu

Egyszeri bérjuttatásként két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak az egészségügyben dolgozók karácsony előtt – írta a Magyar Idők, amely szerint az előterjesztés már el is készült.

A karácsony előtti juttatással, illetve a a jövő novemberben esedékes újabb fizetésemelés júliusra tervezett előrehozatalával kompenzálná a kormány az egészségügyieket azért, mert az általános minimálbér- és garantált bérminimum-emelés elsorvasztotta a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredmények egy részét – közölte a Magyar Idők.

A tavalyi bérmegállapodást a sztrájktárgyalás során a szakszervezetek oldaláról vezető MSZ EDDSZ elnöke, Cser Ágnes azt mondta, örülnek, hogy a kormány részéről immár konkrét ajánlatokat kaptak. Viszont ragaszkodnak a teljes kompenzációhoz, és ennek érdekében többek között ahhoz, hogy minden egészségügyben dolgozó még karácsony előtt egy teljes havi bért kapjon, valamint hogy a jövő novemberre előirányzott szakdolgozói béremelést januárra hozzák előre.

Egy csütörtöki rendezvényen Lázár János is elismerte, hogy az egészségügyben és az oktatásban 2018–2022-ben jelentős béremelésre lenne szükség, ami nélkül nem lehet felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, „nem lesz érdemi változás az egészségügyben, ha nem tudjuk tovább emelni a béreket”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!