szerző:
hvg.hu

Matolcsy György újra nemzetgazdasági miniszter akar lenni Orbán Viktor kormányában, ha 2019 márciusában lejár a jegybankelnöki mandátuma, ezért "eléggé lobbizik" is – közölte az atv.hu két magas rangú kormányzati forrásra hivatkozva. A portál szerint Rogán Antal lenne a legesélyesebb az MNB elnöki posztjára, feltéve, ha szeretné.

Matolcsy György újra nemzetgazdasági miniszter akar lenni Orbán Viktor kormányában, ha 2019 márciusában lejár a jegybankelnöki mandátuma – mondta az atv.hu-nak két magas rangú kormányzati forrás is.

Orbán Viktor a beszámoló szerint egyelőre még nem osztogat pozíciókat, Matolcsy György viszont az egyik forrásuk megfogalmazása szerint egy ideje már "eléggé lobbizik", hogy 2019-ben ismét elnyerje a nemzetgazdasági miniszter stratégiaalkotó posztját.

Matolcsy nem tudja tagadni a jelenleg Varga Mihály által vezetett NGM sikerét, de szerinte a tárca vezetője egy másik közgazdasági iskola képviselője, "fiskális pénzügyminiszter" – tették hozzá a portál forrásai.

Orbán Viktor viszont változatlanul értékeli a Matolcsy-féle távlatos, nagyívű gondolkodást, annak ellenére is, hogy a jegybankelnököt sok közgazdász fantasztának tartja.

Amennyiben Orbán Viktor negyedszerre is kormányt alakíthat jövőre és a miniszterelnök valóban szétszedi 2019 márciusa után az NGM-et, Varga Mihály a költségvetésért és az államháztartás egyensúlyáért felelős pénzügyminiszter lehet, Matolcsy György nemzetgazdasági- és stratégiai miniszter, Rogán Antal pedig az új jegybankelnök – tette hozzá az atv.hu.

Feltéve, ha a jelenlegi kormányzati kommunikációért felelős miniszter ezt szeretné – írta a beszámoló.

Rogán Antal mindenesetre korábbi pozícióiból fakadóan a jegybankkal való kapcsolattartás felelőse is volt, a monetáris politika kiváló ismerője, a közgazdász diploma megszerzését követően pedig az MNB munkatársa is volt.

Kérdés persze az is, hogy a miniszterelnök nyilván nem szívesen válna meg legközvetlenebb munkatársától, kabinetminiszterétől – lebegteti meg azért a portál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!