szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökség szerint a sok látogató miatt esik szét az épületkomplexum.

Újabb garanciális javítást kér a Várkert Bazár felújítását végző cégektől a Miniszterelnökség – írja a Népszava

A lap azt írja, a 20 milliárd forintnyi uniós forrásból rendbehozott és 2014-ben többször átadott épületegyüttes, valamint az oda vezető út állapota alig három év alatt alaposan leromlott: talajvíztől foltosak a lábazatok, a falak, a kovácsolt díszkerítés elemei szétestek, berozsdáltak, a lift melletti betonfalon csorog a talajvíz az illesztéseknél, a Várkert Bazárhoz vezető térköves kerékpárút pedig több helyen széttöredezett.

A műemléki épületegyüttes üzemeltetéséért felelős céget ellenőrző Miniszterelnökség szerint azzal magyarázhatók a hibák, hogy nagy a forgalom a létesítményben és környékén, mert szerintük a Várkert Bazárt évente több százezer ember látogatja, ráadásul ezt az igénybevételt még megtöbbszörözi a Várba vezető utak forgalma, ezért az épületkomplexum a "normál üteműhöz" képest gyorsabban amortizálódik. A fal a Miniszterelnökség magyarázata szerint azért foltos, és azért pereg néhol a festék, mert az épületegyüttes falai a felújítás előtt évtizedekig áztak. A Mária-lift beázása viszont "a vár alapkőzetéből gyakori vízfolyás" miatt fordul elő.

A Miniszterelnökség szerint az átadás óta eltelt három évben bejelentett garanciális igények 90 százalékának a kivitelező – elismerve saját felelősségét – eleget tett, az ezen kívüli esetekben a Várgondnokság saját hatáskörben végezte el a karbantartási munkálatokat.

A Várkert Bazárt egyébként a Swietelsky és a West Hungária Bau Kft. (WHB) közösen hozta rendbe, így ők felelősek a garanciális felújítási munkákért is.

A WHB az a cég, amelynek egyik vállalkozása megvette Orbán Viktor vejétől, Tiborcz Istvántól a közbeszerzésbajnok Elios Innovatív Zrt.-t, Tiborcz pedig tavaly vásárolta be magát a cégcsoport egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft.-be. A Swietelsky egyik cége építette többek között a felcsúti kisvasutat is, ennek a cégnek a volt ügyvezető igazgatója pedig egyébként Mészáros Lőrinc veje. Mind a WHB, mind a Swietelsky egyébként részt vett például stadionépítésekben, és más közbeszerzésekben is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!