szerző:
hvg.hu

Új székházba költözik az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 2019 áprilisáig, a 20 milliárdos beruházással elkészülő központban négy pinceszint is lesz.

Az AH és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) új székháza a XI. kerületben legkésőbb 2019 áprilisára elkészül - írta a Magyar Idők.

A különlegesen védett objektumban kapnak helyet a Kormányzati Adatközpont szerverei is. A lap szerint a csúcstechnikával felszerelt irodaház a költözéssel együtt több mint 20 milliárd forintba kerül.

Az újbudai, Fehérvári út 70. szám alatti új székhelyen az építkezés gőzerővel zajlik, az eredeti épületet szerkezetig visszabontották, a tömbön belüli négy udvarban lévő utólagos beépítéseket megszüntették.

A Magyar Idők információi szerint a négy plusz pinceszintes épületben a földszinten lesz az adatközpont – a gépek mintegy 600 négyzetméteres termet foglalnak majd el –, az emeleti részeken kapnak helyet az polgári elhárítás és a TIBEK irodái.

Az ingatlan felújításához és az informatikai rendszer kialakításához a Magyar Közlönyben megjelentek szerint jövőre 5,9 milliárd, míg 2019-re ötmilliárd forintot biztosít a kormány.

Ezen túlmenően a belügyminiszter további 10,9 milliárd forintot használhat fel erre a célra.

Az épületben közel ezer ember végez majd irodai munkát. A tervek szerint a személyforgalmi főbejáratot a Soproni utca felől alakítják ki.

Az épületben működő, fokozottan védettnek minősülő intézmények miatt a Soproni úti és Galambóc utcai homlokzat mentén csak engedéllyel lehet majd megállni, a Fehérvári úti és a Hauszmann Alajos utcai homlokzatnál pedig tilos lesz a megállás.

A parkolást tiltó táblák kihelyezését Újbuda önkormányzatának honlapján elérhető dokumentum szerint 2018 októberétől tervezik.