szerző:
hvg.hu

A szocialista képviselők indítványát a babakötvény emeléséről viszont lesöpörték az asztalról.

Az országgyűlés kormánypárti és LMP-s szavazatokkal úgy döntött: elhalasztja a zárószavazást a babakötvény kiterjesztéséről a nem Magyarországon élő magyar állampolgárságú vagy – ha saját országukban tilos a többes állampolgárság – magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekekre. Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár ugyanis közölte: a kormány még módosítani szeretne a szövegen.

Előtte a parlament 67:105 arányban elutasította Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos szocialista képviselők módosító indítványát, amely a 2007 óta változatlan állami támogatást, a 42 500 forintos első utalási összeget a 2018-ban születendő gyermekek számára 65 000 forintra emelte volna, de szokatlan módon 9 kormánypárti képviselő is igennel szavazott, sőt köztük két kormánytag is támogatta az emelést: Simicskó István honvédelmi miniszter és a törvényjavaslatot benyújtó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, akinek képviselője korábban a népjóléti bizottságban ellenezte ugyanezt.

Legközelebb két hét múlva lesz határozathozatal az Országgyűlésben, várhatóan akkor térnek vissza a témára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!