szerző:
hvg.hu

Hamarosan akkora lesz új építésű lakásokból a kínálat, hogy ez az árakra is hatással lesz.

Fellendült az új építésű lakások piaca, jelenleg több tízezer ingatlan épül Budapesten. Amelyik beruházó szemfüles volt a 2008 utáni időszakban, időben felébredt és talált olyan telkeket, amelyeket akkor nem tudtak eladni, az az idén soha nem látott árréssel tudta értékesíteni a lakásokat.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint 2018-2019-re erős verseny látszik kialakulni. "Több tízezer lakás épül, több olyan kerület van, ahol daruhegyek állnak az utcákban. Amíg a használt lakások piacán nem történik úgymond változás, addig a hasonló négyzetméterű új építésű lakások értékesítése nőhet, és egy komoly hullám érhet el minket 2018 végén, ami kiszolgálja a keresletet" mondta.

Hozzátette, az árak valószínűleg egy bizonyos ponton meg fognak állni, mert nagy lesz a kínálat. Bár a legjobb elosztású, fekvésű és többszörösen jó paraméterű lakások már alaprajzról elkelhetnek, de mivel rengeteg lakásról van szó, maradhat jó néhány, aminél akciózni fognak, esetleg valamit hozzátesznek, hogy eladják.

Gadanecz Zoltán hozzátette, szerinte jelenleg az egyik legjobb befektetés az új építésű lakásokba fektetni, mert bár mindig sok a kérdés, hogy vajon hogyan építik meg a lakást, mennyit spórolnak ki belőle, szerinte érdemes ezt a kockázatot bevállalni, mert az új építésű ingatlannak nagyobb az értéke és hosszú távon is megőrzi azt.

Mint mondta, a 2000-es évek után épült társasházak műszakilag olyan szintén állnak, hogy nevetve elviselik az ötvenéves időtartamot, amit jósolnak egy épületre, az új építésű lakások jobban kamatoztatható befektetések, mint a használt lakások, könnyebben kiadhatók, alaprajzukban pedig alkalmazkodnak a mai igényekhez.

"Gyakorlatilag standard a lakások beosztása és szobamérete, és viszonylag összehasonlítható ingatlanokat kapunk nagy tömegben, ami forgalomképessé teszi ezeket. Míg régen a paneleknél lutrit vásároltunk, most kis túlzással látatlanban megvehető a lakás, nem zsákbamacska a minőség" – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!