szerző:
hvg.hu

A telken a mostani szabályozás szerint nem lehet szállodát építeni, csak mélygarázst.

Mazen Al Ramahi Budapesten élő jordániai üzletember kezébe került az V. kerület legértékesebbnek kikiáltott üres telke néhány hete – írja a 24.hu.

A Bástya utca 1-11. alatti, 1728 négyzetméteres ingatlant most parkolónak használják. A tulajdoni lapjára október közepén került rá a Maz Investment Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. neve, amit Ramahi alapított.

A jordán szállodakirály másfélszer annyiért vette meg a telket, mint amennyiért korábban a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat eladta 2008-ban a Jászai Gellért nevével fémjelzett SCD-csoport cégének. Nagy fejlesztéseket ígértek, de nem történt semmi, pedig akkor még nem volt építési tilalom a telken. Most a szabályozási terv szerint csak mélygarázst lehet építeni rajta – olvasható a cikkben.

Miután a korábbi vásárló projektcége, a BP Property Delta 2013-ban bedőlt, az önkormányzat megpróbálta visszavásárolni a telket, pályázaton kívül, peren kívüli egyezséggel. Négyszázmillió forintért vették volna vissza, annyiért, amennyiért eladták korábban.

A felszámoló Trend Kft. többször is nekifutott az ingatlan eladásának, legutóbb 800 millió forintos irányárral próbálkozott. Az elektronikus árverési rendszerből viszont az derül ki, hogy végül 601 millió forintos ajánlattal nyert az egyetlen licitáló, Ramahi.

A kerületi szabályozási terv „kifejezetten rendelkezéseket tartalmaz” a telekkel kapcsolatban, és erre a felszámoló is felhívta korábban a potenciális ajánlattevők figyelmét. Az V. kerületi önkormányzat honlapján található rendelet szerint a Bástya utcai telken kizárólag mélygarázs, méghozzá legalább 200 férőhelyes közforgalmú és lakossági mélygarázs építhető, a terepszint alatt pedig az egykori városfal terepszint alatti bemutató terei. Vagyis szálloda vagy hasonló nagyszabású ingatlanberuházás itt elvileg nem lehetséges.

Arra a kérdésre, hogy folyamatban van-e a rendelet módosítása, megengednek-e komolyabb ingatlanfejlesztést a telken, a 24.hu nem kapott választ az önkormányzattól. A Maz Investment Kft.-t mindenesetre szállodai szolgáltatásra alapította Ramahi néhány hónappal ezelőtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!