szerző:
MTI

Az egykori trónvárományost a hírek szerint adócsalással, fiktív személyek foglalkoztatásával és saját cégeinek juttatott szerződésekkel vádolták. Az okozott kár egy részét, ha minden igaz, visszafizeti az államnak.

Szabadlábra helyezték a szaúd-arábiai hatóságok a trón egykori várományosának számító Miteb bin Abdullah herceget. Sikerült ugyanis megállapodniuk vele a korrupt üzleteivel okozott károk "elfogadható rendezésről", több mint egymilliárd dollár visszafizetéséről – közölte szerdán egy szaúdi tisztségviselő.

A néhai Abdalláh bin Abdel-Azíz király 65 éves fia, a szaúdi nemzeti gárdáért felelős volt miniszter egyike annak a körülbelül kétszáz embernek, akiket november elején vettek őrizetbe egy frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására.

A korrupcióellenes kampányban részt vevő tisztségviselő nem árulta el, pontosan mekkora összeget kell Miteb hercegnek visszafizetnie. "A rendezés részét képezte természetesen az ismert korrupciós esetek beismerése" – tette hozzá.

Egy másik szaúdi tisztségviselő szerint Miteb herceget adócsalással, fiktív személyek foglalkoztatásával és saját cégeinek jutatott szerződésekkel vádolták, köztük egy olyan üzlet ügyében, amelynek keretében adóvevő készülékeket és katonai golyóálló mellényeket szereztek be tízmilliárd dolláros értékben.

A szaúdi hatóságok a többi fogvatartottal is megállapodásokat dolgoznak ki. Valószínűleg nekik is jelentős összegeket kell az államkasszába fizetniük, hogy szabadon engedjék őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!