szerző:
MTI

Gőzerővel zajlik a munka annak érdekében, hogy 2018 elején az úgynevezett felvonulási területen megkezdődhessenek a Paks II beruházás kivitelezési munkái – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár az InfoRádióban.

Az előkészületek keretében már lehívták a magyar-orosz államközi hitel első, 98 millió eurós részletét – közölte az államtitkár.

Aszódi Attila szerint a létesítési engedélykérelemben kell bemutatni, hogy a nukleáris létesítmény meg tud majd felelni a nukleáris biztonsági szabályoknak. Ezt a mintegy 200 ezer oldalt tartalmazó dokumentumcsomagot jövőre kell majd beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH).

A biztonságra vonatkozó szabályok betartását az OAH ellenőrzi, de az atomtörvény szerint a végső felelős az erőmű üzemeltetője, nukleáris értelemben a létesítmény tulajdonosa. A nemzetközi szervezeteken keresztül külső kontroll is érvényesül – tette hozzá.

Aszódi bejelentésére reagált már az LMP. A zöld párt szerint egyebek között ezért van szükség kormány- és rendszerváltásra 2018-ban: időben fel kell mondani a paksi hitelszerződést, és a korrupciótól letisztított költségvetési forrásokat a megújuló energiaforrásokra, az országos szigetelési programra és épületkorszerűsítési projektekre lehet költeni.

 

MTI Vállalkozás

Ezzel indul Paks II. építése

A háttér-infrastruktúra, a felvonulási terület kiépítésével kezdődik a Paks II. projekt megvalósítása, elsőként 8 hektáron üzemcsarnokok, tárolóterek, betonüzemek épülnek – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár.